İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Çalhan, tam uyumlu diyetten 6 ay – 1 yıl sonra bağırsakta tam güzelleşmenin oluştuğunu söyledi. Çölyak hastalarının kemik erimesi açısından takiplerinin kıymetli olduğunu belirten Doç. Dr. Çalhan, 6 ayda bir demir, vitamin B12 ve D vitamini seviyelerinin denetim edilmesi gerektiğini vurguladı.
Çölyak hastalığına dikkat çekmek ve bu hususta toplumsal şuur oluşturmak emeliyle her yıl 9 Mayıs tarihi Dünya Çölyak Günü olarak anılıyor.
İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turan Çalhan, Dünya Çölyak Günü hasebiyle yaptığı açıklamada çölyak hastalarının dikkat etmesi gerekenlere ait değerlendirmede bulundu.
Sindirim ve emilim sistemi bozuluyor
Çölyak hastalığının sindirim ve emilim düzeneğinin bozulması ile sonuçlanan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Turan Çalhan, “Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan kimi proteinlere karşı bedenimizin bağışıklık sisteminin bilinmeyen sistemler ile antikor geliştirmesi ve bu antikorların bağırsak duvarını zedelemesi ve zayıflatması sonucunda sindirim ve emilim sisteminin bozulması ile sonuçlanan bir hastalıktır. Gerçek sebebi bilinmemektedir fakat genetik faktörler ve çevresel faktörlerin hastalığa eğilim yarattığı görüşü hakimdir” diye konuştu.
Folik asit, vitamin B12 ve demir eksikliğine dikkat!
Çölyak hastalığının en sık belirtilerinin ishal, karın ağrısı, şişkinlik, halsizlik, kilo kaybı ve demir eksikliği olarak sıralanabileceğini belirten Doç. Dr. Turan Çalhan, “Ancak birçok çölyak hastasında bu tipik şikayetlere rastlanmaz. Yani bariz şikayetleri olmayan bir hastada şayet folik asit, vitamin B12, demir eksikliği üzere durumlar varsa çölyak testi yaptırması uygun olur” dedi.
Gluten hastalığı da deniyor
Çölyak hastalığına halk ortasında gluten hastalığı da denildiğini kaydeden Doç. Dr. Turan Çalhan, “Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığında bu proteine karşı gelişen antikorlar (oto-antikorlar) hastalığa sebep olmaktadır. Bu nedenle çölyak hastalığına halk ortasında gluten hastalığı da denilmektedir” dedi.
Tek yumurta ikizlerinde risk fazla
Çölyak hastalığında genetik faktörler hariç bariz bir risk faktörü olmadığını söz eden Doç. Dr. Turan Çalhan, “Ailesinde çölyak hastalığı olanlarda risk artar. Tek yumurta ikizlerinde risk daha da fazladır. Gerçek sebebi bilinmediği için risk faktörleri de tam aydınlatılamamıştır. Çok gluten tüketmek bir risk faktörü değildir” dedi.
Bağırsakta tam düzgünleşme, 6 ay-1 yıl sonra başlıyor
Çölyak hastalığı teşhisinin uzman bir gastroenterolog tarafından klinik ve laboratuvar datalarından sonra konulduğunu belirten Doç. Dr. Turan Çalhan, “Çölyak testine bakılır. Testin müspet olması halinde endoskopi yapılması ve bağırsaktan kesim alınması ile çölyak tanısı konulur. Teşhisten sonra ömür uzunluğu buğday, arpa, çavdar ve yulaf diyetten çıkarılmalıdır. Tam uyumlu diyetten 6 ay -1 yıl sonra bağırsakta tam düzgünleşme başlar. 6 ayda bir analiz yapılması, demir, vitamin B12, D vitamini seviyeleri düşük ise tedavi yapılması, kemik erimesi açısından hastanın takip edilmesi gerekir. Ayrıca çölyak hastalarının toplumsal ve ferdî dayanağa de muhtaçlıkları olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu.
Çölyak Hastalığının tedavisi, tam diyet…
Çölyak hastalığının tedavisinin tam diyet olduğunu söyleyen Doç. Dr. Turan Çalhan, “Çölyak hastalığında buğday, arpa, çavdar ve yulaf ömür uzunluğu diyetten çıkarılmalıdır. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak ve tekrar glutenli besin tüketmesini sağlayacak kalıcı bir tedavi formu yoktur. Bu mevzuda hipotetik tezler ve denemeler öne sürülmektedir lakin bir sonuca ulaşmaktan uzaktır” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
MAGAZİN
23 Kasım 2024SPOR
23 Kasım 2024SAĞLIK
23 Kasım 2024SAĞLIK
23 Kasım 2024EĞİTİM
23 Kasım 2024TEKNOLOJİ
23 Kasım 2024EKONOMİ
23 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.