PARÇALI AZ BULUTLU
SABAHA KALAN SÜRE
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Besin Mühendisliği Kısmı Besin Teknolojisi Anabilim Kolu öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur ve grubunun geliştirdiği “Komagateibacter xylinum ile Hurda İncirlerden Mikrobiyal Selüloz Üretimi” isimli proje, TÜBİTAK tarafından “1002-A Süratli Dayanak Modülü” kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Prof. Dr. Göksungur ve Yüksek Lisans Öğrencisi Merve Yılmaz’dan oluşan takım, hurda incirden elde ettikleri bakteriyel selüloz ile ekonomik kıymeti yüksek eserlerin üretimine katkı sağlayacak.
Proje takımını tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak yaptığımız nitelikli projeler, TÜBİTAK nezdinde destek görmeye devam ediyoruz. Prof. Dr. Mehmet Yekta Göksungur hocamız ve grubunun geliştirdiği hurda incirden bakteriyel selüloz üretimi ile ekonomik kıymeti yüksek eserler elde edilecek. Hocamızı ve grubunu tebrik ediyor, çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum” dedi.
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Göksungur, “Biz, yaptığımız çalışmada ‘Komagateibacter xylinum’ bakterisini kullanarak hurda incirlerden elde ettiğimiz ekstrakttan bakteriyel selüloz üretmekteyiz. Bu kapsamda hurda incirden elde edilen ekstrakta, Komagateibacter xylinum bakterisini aşılayarak sekiz gün süren fermantasyon sonucunda yüzeyde elde edilen selüloz kütlesi temizlenip saflaştırılarak, kurutuluyor ve bakteriyel selüloz üretiliyor. Bu proje tıpkı vakitte endüstrinin de takviye verdiği bir projedir” diye konuştu.
“Atıklar birer ekonomik bedele dönüştürülecek”
Türkiye’nin, dünyanın en çok incir üreten ülkesi olduğunu söz eden Prof. Dr. Göksungur, “Ülkemizde üretilen yıllık 90 bin ton incirin 70 bin tonu ihraç ediliyor. Hurda incir, taze incirin hasat öncesi, hasat sonrası ve depolama süreçleri sırasında birçok fizikokimyasal hasar sebebiyle kıymet kaybetmesiyle ortaya çıkan incir olarak tanımlanıyor. Besin pahasının yüksek olması sebebiyle reçel, marmelat ve ezme üzere formülasyonların oluşturulmasında kullanılıyor. Günümüzde atıklardan ve yan eserlerden ekonomik bedeli yüksek biyoürünler üretimi konusunda çalışmalar yapılıyor. Bu biçimde atıkların etrafa verdiği ziyan azaltılmakta ve atıklar birer ekonomik kıymete dönüştürülmektedir. Bu kapsamda ekonomik kıymeti düşük olan hurda incirlerden, yüksek ekonomik bedele sahip bakteriyel selüloz üretimi, ekonomik açıdan ve etraf sıhhati açısından son derece değerli bir husustur. Öte yandan aflatoksin içeren incirler etraf sıhhati açısından bir tehlike oluşturuyor. Aflatoksinli incirlerin insan tüketimine sunulması mümkün değildir. Aflatoksinli incirlerin de selüloz üretiminde kullanılarak iktisada kazandırılması ve imha sırasında etrafa verilen zararın önlenmesi mümkündür” dedi.
“Bakteriyel selüloz her alanda kullanılıyor”
Projede kullanılan bakteriyel selülozun pek çok kullanım alanı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göksungur, “Bakteri, hücreleri tarafından üretilen bakteriyel selüloz, hemiselüloz ve lignin içermediği için yüksek saflığa sahiptir. Bakteriyel selülozun öteki üstün özellikleri ise yüksek saflığı, biyouyumluluğu, yüksek su tutma kapasitesi, hidrojel yapısı, üstün mekanik özellikleri, yüksek kristalizasyon derecesi ve gözenekli yapısıdır. Bakteriyel selüloz; doku mühendisliği, besin sanayi, biyomedikal gereçlerin üretimi, denetimli ilaç salınımı, nanogözenekli biyomateryal ve biyokompozitlerin üretiminde yaygın olarak kullanılan son derece değerli bir polimerdir. Bakteriyel selüloz, besin katkı unsuru olarak; stabilize edici, kıvam artırıcı, jelleştirici, süspansiye edici olarak düşük kalorili besinler, çikolatalı içecekler, hamurdan üretilen eserler, dondurma üzere eserlerde kullanılabiliyor. Biyomedikal ve tıp alanında ise yapay deri, yara bandı ve yanık bölge üzerinde düzgünleştirici özelliğe sahip olduğu için yanık tedavisinde kullanılıyor. Bakteriyel selüloz; krem, tonik ve tırnak cilası üzere eserlerin emilimini artırmak hedefiyle kozmetik endüstrinde de kullanılmaktadır. Bakteriyel selüloz, harika mekanik özelliklere sahip olduğu için birinci kalite kâğıt üretiminde ve tarihi evrakların ve kitapların tadilatında kullanılmaktadır” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.
MAGAZİN
11 Nisan 2025SPOR
11 Nisan 2025SAĞLIK
11 Nisan 2025SAĞLIK
11 Nisan 2025EĞİTİM
11 Nisan 2025TEKNOLOJİ
11 Nisan 2025EKONOMİ
11 Nisan 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Çerez | Süre | Açıklama |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |