Kurban Bayramı’nda Beslenmeye Dikkat
Kartal Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, sofralara bolluk ve rahmet getiren Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için yanlışsız beslenme teklifleri paylaştı. Uzm. Dyt. Ayşenur Fişek, Kurban Bayramında et yemeklerinin yanına bulgur pilavı tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Fişek, bayramda sıhhat problemleri yaşamamak için kurban etinin 24 saat beklettikten sonra yenmesini tavsiye ederek kurban etinin yanlışsız saklanma usulleri hakkında bilgi verdi.
Kurban etinin 24 saat bekletilmesi daha sağlıklıZengin bayram sofralarında vücudumuzu yoracak fazla besin tüketimin hakikat olmadığını belirten Fişek, “Et ile ilgili bilmemiz gereken en kıymetli konu, tıp lisanında ‘Rigor Mortis’ dediğimiz vefat katılığının geçmesini beklememizdir. Kısmın akabinde geçen 6-12 saatlik dilimde mevt katılığının yaşanacağını biliyoruz. Bu durum beşerde gerilim ve anksiyetenin artmasına sebep olacağından, kısmın akabinde etin 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
Dengeli beslenme sıhhatin birinci şartıdır
Etin bekletildikten sonra nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; yeterli kalitede çinko, demir, magnezyum ve B kümesi vitaminleri içerir. Et doymuş yağ içerir ve kolesterol seviyesi yüksektir. Eti yağsız kısmından tüketmeye uğraş etsek de kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20 ‘dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı ortalama kilogram başına 1 gr hesaplanırken, bitkisel protein kaynakları da dâhil edilir. Örneğin 50 kilo bir kişi, ortalama günde 50 gram protein almalıdır. Fazla tüketim; böbrek meseleleri, karaciğer yağlanması ve kolesterol üzere sıhhat sıkıntılarına yol açabilir. Olağan ki gebelik ya da sporculuk üzere özel durumları bunun haricinde tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan şahıslarda protein gereksinimi hesaplamasına nazaran haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi değerlidir. İstikrarlı beslenme sıhhatin birinci şartıdır” dedi. Pirinç yerine bulgur pilavı tercih etmek daha sağlıklı Uzman Diyetisyen Fişek, konuklara yapılacak olan ikramlıklara yönelik şu tekliflerde bulundu: “Bayramda kavurma hayli fazla tüketildiği için porsiyon denetimine dikkat etmeliyiz. Pilav üstü kavurma konusunda mümkünse bulgur pilavını öneriyorum. Pirinç pilavı yapılacaksa tekrar porsiyon denetimine dikkat edebiliriz. Yani, 3 yemek kaşığı pilavın 1 dilim ekmeğe (30 gram) denk geldiğini bilerek ve her bir tabakta ne kadar karbonhidrat alacağımızı hesaplayarak yiyebiliriz. Bayram tatlıları konusu da son derece kıymetlidir. Hem et, hem mükellef aile kahvaltıları hem de üzerine tatlı üzere çok ağır bir beslenme nizamı uygulanmasını önermiyorum. Her şeyin istikrarda olması ömürde olduğu üzere beslenmede de çok kıymetlidir.”Kurban etini hakikat saklama yöntemleriKurban etinin; kuşbaşı, kıyma ya da ızgaralık halinde buzdolabının derin dondurucu kısmında saklanması gerektiğini söyleyen Fişek, “Etler kesimlerine ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ya da küçük kaplara koyularak ağzı bağlanmış ya da kapağı kapatılmış biçimde olmalıdır. Tıpkı vakitte kıymayı tavada pişirdikten sonra soğuması beklenerek, derin dondurucuda saklanabilir” dedi. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Kurban etinin 24 saat bekletilmesi daha sağlıklıZengin bayram sofralarında vücudumuzu yoracak fazla besin tüketimin hakikat olmadığını belirten Fişek, “Et ile ilgili bilmemiz gereken en kıymetli konu, tıp lisanında ‘Rigor Mortis’ dediğimiz vefat katılığının geçmesini beklememizdir. Kısmın akabinde geçen 6-12 saatlik dilimde mevt katılığının yaşanacağını biliyoruz. Bu durum beşerde gerilim ve anksiyetenin artmasına sebep olacağından, kısmın akabinde etin 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
Dengeli beslenme sıhhatin birinci şartıdır
Etin bekletildikten sonra nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; yeterli kalitede çinko, demir, magnezyum ve B kümesi vitaminleri içerir. Et doymuş yağ içerir ve kolesterol seviyesi yüksektir. Eti yağsız kısmından tüketmeye uğraş etsek de kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20 ‘dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı ortalama kilogram başına 1 gr hesaplanırken, bitkisel protein kaynakları da dâhil edilir. Örneğin 50 kilo bir kişi, ortalama günde 50 gram protein almalıdır. Fazla tüketim; böbrek meseleleri, karaciğer yağlanması ve kolesterol üzere sıhhat sıkıntılarına yol açabilir. Olağan ki gebelik ya da sporculuk üzere özel durumları bunun haricinde tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan şahıslarda protein gereksinimi hesaplamasına nazaran haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi değerlidir. İstikrarlı beslenme sıhhatin birinci şartıdır” dedi. Pirinç yerine bulgur pilavı tercih etmek daha sağlıklı Uzman Diyetisyen Fişek, konuklara yapılacak olan ikramlıklara yönelik şu tekliflerde bulundu: “Bayramda kavurma hayli fazla tüketildiği için porsiyon denetimine dikkat etmeliyiz. Pilav üstü kavurma konusunda mümkünse bulgur pilavını öneriyorum. Pirinç pilavı yapılacaksa tekrar porsiyon denetimine dikkat edebiliriz. Yani, 3 yemek kaşığı pilavın 1 dilim ekmeğe (30 gram) denk geldiğini bilerek ve her bir tabakta ne kadar karbonhidrat alacağımızı hesaplayarak yiyebiliriz. Bayram tatlıları konusu da son derece kıymetlidir. Hem et, hem mükellef aile kahvaltıları hem de üzerine tatlı üzere çok ağır bir beslenme nizamı uygulanmasını önermiyorum. Her şeyin istikrarda olması ömürde olduğu üzere beslenmede de çok kıymetlidir.”Kurban etini hakikat saklama yöntemleriKurban etinin; kuşbaşı, kıyma ya da ızgaralık halinde buzdolabının derin dondurucu kısmında saklanması gerektiğini söyleyen Fişek, “Etler kesimlerine ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ya da küçük kaplara koyularak ağzı bağlanmış ya da kapağı kapatılmış biçimde olmalıdır. Tıpkı vakitte kıymayı tavada pişirdikten sonra soğuması beklenerek, derin dondurucuda saklanabilir” dedi. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı