Özellikleri ile Türkiye’de İlk Olacak Yemek Kitabı Tanıtılıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi özellikleri ile Türkiye’de birinci olacak “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” kitabının tanıtımını yapacak. Kitap, Muğla’nın tüm köyleri tek tek ziyaret edilerek toplanan Muğla’ya has tatlar ve her sayfada yer alan barkodla görüntülü tanımların yer aldığı kıymetli bir eser olarak vatandaşlara sunulacak. Çalışmalarına 2009 yılında başlanan, Muğla’nın 13 ilçesinde köy köy dolaşılarak tanımları toplanan, Muğla’ya mahsus 446 yemek tanımının bulunduğu kitap Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı. Her bir yemek tanımı görüntüsüne sayfadaki barkodla ulaşılabilme özelliği ile Türkiye’de birinci olan akıllı kitap Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri’nin tanıtımı 15 Haziran Perşembe günü Muğla Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Osman Gürün iştiraki ile Türkan Saylan Çağdaş Ömür Merkezi’nde yapılacak. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksek Okulu Öğretim Elemanı Dr. Selma Atabey tarafından hazırlanan Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri kitabı bir sonraki jenerasyonların yöresel tatları hatırlaması, yemeklerin tüm özellikleri geleceğe taşınması, unutulanların geri kazandırılması için yerinde araştırılarak hazırlandı. 2009 yılında Muğla’nın 13 ilçesindeki köyler tek tek dolaşılarak başlanan çalışma ile 446 yemek tanımı 60 yaş üstü yöre halkıyla görüşüldü ve tarifler birinci ağızdan alındı. Dr. Selma Atabey; “2009’da başlayan bu kitap çalışmamızla Muğla’mızın yöresel tatlarını yaşatacağız”Kitabı hazırlayan Dr. Selma Atabey; “Muğla coğrafik kuralları, göçleri, tarihi ile epey güçlü bir mutfak kültürüne sahip. Fakat günümüz kaidelerinde birçok yemek, ot, klasik eser, kentleşme, teknoloji, besin bölümündeki gelişmeler ve daha birçok benzeri sebeple daha az yapılır hale geldi. Bu zenginliklerimizin bir sonraki nesilde birçoğunun unutulacağı telaşıyla Muğla yöresel yemekleri çalışmalarını başlatırken çeşitli bilimsel çalışmalar ve Bilimsel Araştırma Projeleri yapıldı. Yöresel eserlerin ve yemeklerin geleceğe taşınması, unutulanların geri kazandırılması hedefiyle, bu kıymetlere kaynağından ulaşılması planlandı ve Muğla’nın 13 ilçesinde köy köy dolaşıldı. Tanımları 60 yaş üzeri vatandaşlarımızla görüşerek aldık. Tanımların toplanma süreci 2009’da başladı ve 2020 yılına kadar devam ettirilip üç yüz tanımın üzerinde yiyecek ve içeceğe ulaşıldı. Hala görüşmeler devam ediyor. Muğla yemekleri kitapta yer alanla hudutlu değildir ve öbür tarifler genişletilmiş öbür baskılarda yer alacaktır. Bu kitabı ayrıcalıklı yapan akıllı kitap olması, her bir tanımın görüntüsüne ilgili sayfadaki barkod ile ulaşılabilmesi, iki lisanda yazılmış olması, kültürel özelliklerini anlatmasıdır. Kitap içeriğinde tüm mahallî isimlendirmeler ve yemek isimleri özgününe sadık kalınarak yazılmıştır. İçeriğinde hangi yemeğin ne ile yenilmesinin tercih edildiğine dair bilgiler ve yerelde kullanılan mutfak tabirlerini içeren küçük bir sözlükte bulunmaktadır. Bu kitabın hazırlanmasında her vakit yanımızda olan, tüm çekimlere takımıyla takviye veren Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Osman Gürün’e ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’mize teşekkür ediyorum. ” dedi. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı