DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34133820.41649%
İstanbul

YOĞUN KAR YAĞIŞLI

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Tartışılan yapay tatlandırıcı Aspartam kanserojen mi?
  • Haberc
  • Sağlık
  • Tartışılan yapay tatlandırıcı Aspartam kanserojen mi?

Tartışılan yapay tatlandırıcı Aspartam kanserojen mi?

ABONE OL
7 Temmuz 2023 05:00
Tartışılan yapay tatlandırıcı Aspartam kanserojen mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünya Sıhhat Örgütü’nün aspartamı ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekleyeceğinin duyulması, bu yapay tatlandırıcı hususun sıhhate tesirleri hakkındaki tartışmaları alevlendirdi. Aspartamın sıhhat üzerinde ne üzere tesirleri olabileceğine açıklık getiren Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, genel olarak yapılan araştırmalardan olumsuz sonuçlar çıkmadığını belirtiyor. Fakat her bireyin sıhhat durumu farklı olduğu için, rastgele bir tatlandırıcıyı tüketmeden evvel sıhhat uzmanına danışılması gerektiğini vurguluyor, DSÖ’nün kararının da düzgün kıymetlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Üsküdar Üniversitesi Bağımlılık ve İsimli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Kolu Lideri Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, yapay tatlandırıcı olarak birçok eserde kullanılan aspartam unsurunun sıhhat üzerindeki olumsuz tesirlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

 

DSÖ, aspartamı potansiyel bir kanser yapan olarak listeye eklemeye hazırlanıyor

Birçok diyet eserin içerisinde tatlandırıcı olarak kullanılan aspartam isimli yapay hususun sıhhat üzerindeki tesirleri hakkında uzun müddettir tartışmalar olduğunu belirten Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Düşük kalori içermesi ve tatlı lezzeti münasebetiyle birçok besin ve içecek eserinde bulunur. En son Dünya Sıhhat Örgütü’nün aspartamı ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekleyeceğinin duyulması sıhhate tesirleri hakkındaki tartışmaları alevlendirdi.” dedi.

 

Kullanımı sınırlandırılmalı!

Aspartam hususunun sıhhat üzerine olumsuz ne üzere tesirleri olabileceğine açıklık getiren Yılancıoğlu, listenin başına kanser riskini koydu ve şöyle devam etti:

“Aspartamın kanserle bağlantılı olduğuna dair birçok sav bulunuyor. Lakin Amerikan Kanser Derneği, Ulusal Kanser Enstitüsü ve Dünya Sıhhat Örgütü üzere otoriteler bugüne kadar aspartamı kanser ile birinci derece bağlantılı göstermedi. Buna karşın DSÖ, aspartamı potansiyel bir kanser yapan olarak listeye eklemeye hazırlanıyor. Elbette multi milyarlık bir tatlandırıcı sanayisini direkt gayeye koyabilecek kadar sert bir açıklama yapamazlardı. Bu önemli bir ikaz aslında, o denli yahut bu türlü kanser yapan tesiri olabileceği düşünülerek kullanımı sonlandırılmalı.”

 

Tatlandırıcılar, bağırsak florasını olumsuz etkiliyor

Aspartam düşük kalorili olduğu için kilo kaybı yahut kilo denetimi hedefleyen beşerler tarafından da tercih edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, “Bazı araştırmalar, aspartamın iştahı artırabileceğini ve kilo alımına neden olabileceğini öne sürüyor. Lakin bu hususta yapılan çalışmaların sonuçları çelişkili ve daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Ama şunu biliyoruz tatlandırıcılar, bağırsak floramızı yani mikrobiyotamızı oluşturan faydalı bakterileri olumsuz etkiliyor. Bu durum bile tek başına kilo alımını hızlandırabilir.” dedi.

Bazı insanların, aspartamın migren yahut baş ağrısı üzere semptomlara neden olduğunu bildirdiğini de söz eden Yılancıoğlu, “Ancak bu mevzuda da yapılan araştırmalar, aspartamın migreni tetiklediğine dair kesin bir delil sunamadı. Migreni olan bireylerin aspartam tüketimini azaltmalarının semptomları azaltabileceği belirtiliyor.” halinde konuştu.

 

DSÖ’nün kararı güzel değerlendirilmeli

Aspartamın metabolik tesirlerinin de tartışmalı olduğunu lisana getiren Yılancıoğlu, “Bazı araştırmalar, aspartamın kan şekerini ve insülin düzeylerini etkileyebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, bu tesirlerin klinik olarak değerli olup olmadığı hala belgisiz. Ayrıyeten, aspartamın tip 2 diyabet riskini artırdığı da savlar ortasında. Bunun nedeni olarak, bağırsak mikrobiyomunu bozan tatlandırıcıların bu biçimde diyabet üzere metabolik hastalıklara yok açtığı tartışılıyor. Bağırsak bakterilerinin de şekere muhtaçlığı var, şeker yerine onlara sunulan tatlandırıcı molekülleri metabolizmalarını bozarak faydalı bakterilere de ziyan verebiliyor.” dedi.

Aspartam ve sıhhat üzerindeki tesirleri hakkında çeşitli görüşler bulunduğunu belirten Yılancıoğlu kelamlarını özetle şöyle tamamladı:

“Bazı beşerler aspartamın potansiyel ziyanlarını bildirmiş olsa da birçok sıhhat otoritesi ve araştırma kuruluşu aspartamın inançlı olduğunu belirtmekle birlikte dikkatli olunması gerektiğini de söylüyor. Fakat, her bireyin sıhhat durumu farklı olduğu için, rastgele bir tatlandırıcıyı tüketmeden evvel kendi sıhhat uzmanınıza danışmanız değerli. Bunlara ek olarak DSÖ’nün kararı düzgün değerlendirilmeli. Bu bir bildiri niteliğinde…”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.